Ατομική Ψυχοθεραπεία

Κρίσεις Πανικού – Άγχος

Ο πανικός είναι μια φυσική αντίδραση του νευρικού μας συστήματος απέναντι σε έναν κίνδυνο πραγματικό ή φανταστικό. Τα συμπτώματα ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως σε γενικές γραμμές είναι: έντονος καρδιακός χτύπος, διαταραχές του ρυθμού της αναπνοής, εφίδρωση, τρέμουλο και αίσθημα ότι δεν παίρνουμε αρκετό αέρα. Ο μεγαλύτερος φόβος μετά από μια κρίση πανικού είναι πως αυτό το επεισόδιο θα επαναληφθεί δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο συμπτωμάτων. Το έντονο άγχος συνδέεται με τις κρίσεις πανικού, το ιδιο και ο φόβος μας. Μπορεί την ώρα που εκτυλίσσεται  ένα επεισόδιο κρίσης πανικού να νομίζουμε ότι παθαίνουμε κάτι πολύ σοβαρό όπως εγκεφαλικό, ότι θα πεθάνουμε ή ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται κάποιο οργανικό αίτιο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια απόδειξη ότι ο οργανισμός μας λειτουργεί άψογα και αντιδρά στα ερεθίσματα.

Ψυχοσωματικά Συμπτώματα

Ο νους και το σώμα δεν αποτελούν δυο ξεχωριστές οντότητες που υπάρχουν ανεξάρτητα αλλά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Ο ανθρώπινος ψυχισμός λειτουργεί ως ένα υδραυλικό μοντέλο, όταν αδιαφορούμε ή προσπαθούμε να καταπιέσουμε τα συναισθήματά μας, εκείνα σωματοποιούνται και εμφανίζονται με τη μορφή ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Ψυχοσωματικά συμπτώματα μπορεί να είναι: οι πονοκέφαλοι, οι στομαχικές διαταραχές, τα δερματικά προβλήματα κ.α. Άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες έντονου άγχους μπορεί να αρρωσταίνουν συχνά. Το σώμα παίρνει τον όρο αγγελιοφόρου που προσπαθεί να μεταφέρει ένα μήνυμα «Άκουσε τις ανάγκες σου και μην τις καταπιέζεις γιατί τα πράγματα είναι έτοιμα να εκραγούν».

Κατάθλιψη

Υπάρχουν στιγμές στις ζωές όλων μας που η διάθεσή μας είναι πεσμένη, συνηθίζουμε να λέμε στην κοινή γλώσσα «δεν είμαι καλά αυτό το διάστημα , έχω κατάθλιψη». Όμως  το απόλυτα φυσιολογικό μολονότι δυσάρεστο συναίσθημα της θλίψης ή της μελαγχολίας δεν θα πρέπει να συγχέεται με την κλινική κατάθλιψη. Η κλινική κατάθλιψη είναι μια κατάσταση που διαρκεί συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (πάνω από 2 βδομάδες) και προκαλεί μεγάλη δυσχέρεια στην καθημερινότητα του ατόμου καθώς και σημαντική έκπτωση της λειτουργικότητάς του. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα διαγνωστικά εργαλεία για να την εντοπίσουμε και συγκεκριμένα κλινικά συμπτώματα που πρέπει να ανιχνεύσουμε ώστε να γίνει η διάγνωση της κατάθλιψης σε έναν θεραπευόμενο. Κάποια από αυτά είναι:

Διαταραχές στον ύπνο

Εξάντληση

Πονοκέφαλοι

Αλλαγές στην όρεξη ή στο σωματικό βάρος

Σεξουαλικά προβλήματα