Πώς να διαλέξω θεραπευτή;
Καθώς βρισκόμαστε στις αρχές του φθινοπώρου πολλοί από εμάς θα θελήσουν να κάνουν μια νέα αρχή, για κάποιους η νέα αυτή αρχή μπορεί να είναι το ψυχοθεραπευτικό ταξίδι. Ποια είναι όμως τα πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζει κανείς ώστε να κάνει μια επιλογή που να του ταιριάζει; Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσω με συντομία να αναφερθώ σε κάποια πολύ βασικά πράγματα τα οποία θεωρώ ότι ο καθένας οφείλει να ξέρει πριν περάσει το θεραπευτικό κατώφλι. Σα να λέμε την αλφα-βήτα της ψυχοθεραπείας, πράγματα απλά και κατανοητά για τα οποία δυστυχώς δε βλέπω να γίνεται συχνά λόγος.
Ας αρχίσουμε λοιπόν από τα βασικά, τις σπουδές. Λανθασμένα θεωρείται πως όσοι έχουν τελειώσει μια σχολή ψυχολογίας (ιδιωτική ή δημόσια) «γίνονται» ψυχολόγοι. Με τον όρο αυτό ο μέσος άνθρωπος συνήθως έχει κατά νου ένα άλλο επάγγελμα αυτό του ψυχοθεραπευτή. Ναι σωστά καταλάβατε αυτά τα δυο: ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής δεν είναι το ίδιο πράγμα. Για την ακρίβεια ο ψυχολόγος δεν είναι καν ακριβώς επάγγελμα διεθνώς. Στην Ελλάδα κατ’ εξαίρεση επειδή οι προπτυχιακές μας σπουδές είναι 4 χρόνια, ενώ στο εξωτερικό 3, όταν τελειώνουμε τη σχολή μας δίνεται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου. Αυτό από μόνο του δεν σημαίνει και πολλά, έχουμε πολλές διάσπαρτες γνώσεις από πράγματα που αφορούν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι ψυχολόγοι λοιπόν, δηλαδή οι κάτοχοι του προπτυχιακού τίτλου ψυχολογίας μπορούν νόμιμα να εργαστούν σε διάφορες δομές σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς να πούμε πως σιγουρά ότι και να διαλέξουν πως τους ταιριάζει επαγγελματικά θα χρειαστούν περαιτέρω εξειδίκευση. Ένας ψυχολόγος λοιπόν μπορεί να ασχοληθεί με την αξιολόγηση, το μάρκετινγκ, το ανθρώπινο δυναμικό, τις νευροεπιστήμες και πολλά άλλα. Αν επιλέξει να γίνει ψυχοθεραπευτής τότε θα πρέπει να κάνει κάποιες εξειδικεύσεις πάνω σε αυτό που ονομάζουμε ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Οι προσεγγίσεις είναι πολλές, κάποιες εξ αυτών η γνωστική-συμπεριφορική, η συνθετική, η συστημική και η ανθρωποκεντρική. Οι εκπαιδεύσεις εδώ είναι συνήθως τετράχρονες με αρκετή προσωπική θεραπεία και εποπτεία.
Ένα κριτήριο το οποίο θα πρέπει να λάβει υπόψιν κανείς είναι το να εχει πρόσβαση στο βιογραφικό του υποψήφιου θεραπευτή, να τσεκάρει αν αυτός ο επαγγελματίας έχει μια συναφή προπτυχιακή σπουδή, σε τί κλάδο και προσέγγιση έχει μετεκπαιδευτεί, αν έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και φυσικά σημαντικό είναι να μάθετε αν εποπτεύεται από κάποιον άλλο επαγγελματία.
Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις διαφορές μεταξύ των θεραπευτικών προσεγγίσεων και να διαλέξετε αυτήν που η φιλοσοφία της είναι περισσότερο κοντά στο προσωπικό σας στυλ και τρόπο σκέψης. Δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να αποδεικνύει ότι κάποια θεραπευτική προσέγγιση είναι περισσότερο αποτελεσματική από τις άλλες.
Όταν φτάσετε στο πρώτο σας ραντεβού μη διστάσετε να ρωτήσετε τον θεραπευτή για το τι να περιμένετε από τη διαδικασία, ρωτήστε ελεύθερα ότι τυχόν απορία έχετε. Μπορείτε να τον ρωτήσετε αν υπάρχει θεραπευτικό συμβόλαιο που προβλέπει τους κανόνες που προστατεύουν εσάς αλλά και εκείνον και είναι η γραμμή πάνω στην οποία θα πατήσει η σχέση σας. Κλείνοντας είναι σημαντικό να ακούτε το ένστικτο σας, και να αφουγκραστείτε το πώς νιώσατε στην πρώτη δια ζώσης επαφή με το θεραπευτή, καθώς όπως όλες οι ανθρώπινες σχέσεις έτσι και η θεραπευτική είναι μια σχέση και η χημεία που έχουμε με τον θεραπευτή μας είναι εξαιρετικά σημαντική.
Συνδεθείτε μαζι μας